Surah Al-Hijr

Al-Hijr #1
الَرَ تِلْكَ آيَاتُ الْكِتَابِ وَقُرْآنٍ مُّبِينٍ
Alif, Laam, Raa'. Ini ialah ayat-ayat Kitab (yang lengkap sempurna) dan Al-Quran yang memberi penjelasan.
Alif . Lam . Ra . These are verses of the Scripture and a plain Reading .
艾列弗,俩目,拉仪。这些是天经--明白的《古兰经》的节文。
Al-Hijr #2
رُّبَمَا يَوَدُّ الَّذِينَ كَفَرُواْ لَوْ كَانُواْ مُسْلِمِينَ
Ada masanya orang-orang yang kafir merasa ingin kalaulah mereka telah menjadi orang-orang Islam.
It may be that those who disbelieve wish ardently that they were Muslims .
不信道者或许要希望他们原是归顺的。
Al-Hijr #3
ذَرْهُمْ يَأْكُلُواْ وَيَتَمَتَّعُواْ وَيُلْهِهِمُ الأَمَلُ فَسَوْفَ يَعْلَمُونَ
Biarkanlah mereka makan dan bersenang-lenang dengan kemewahan dunia dan dilalaikan oleh angan-angan (daripada bertaubat dan insaf); kemudian mereka akan mengetahui kelak (bencana perbuatan mereka).
Let them eat and enjoy life , and let ( false ) hope beguile them . They will come to know!
你听任他们吃喝玩乐吧!你听任他们受希望的诱惑吧!因为他们不久就会知道的。
Al-Hijr #4
وَمَا أَهْلَكْنَا مِن قَرْيَةٍ إِلاَّ وَلَهَا كِتَابٌ مَّعْلُومٌ
Dan tiadalah Kami binasakan (penduduk) sesebuah negeri melainkan ada baginya tempoh yang tertentu dan termaklum.
And We destroyed no township but there was a known decree for it .
我不毁灭一个城市则已,但毁灭它,就有一个可知的定期。
Al-Hijr #5
مَّا تَسْبِقُ مِنْ أُمَّةٍ أَجَلَهَا وَمَا يَسْتَأْخِرُونَ
Sesuatu umat itu tidak dapat mendahului tempohnya yang telah ditentukan, dan mereka juga tidak dapat mengundurkannya.
No nation can outstrip its term nor can they lag behind .
任何民族都不能先其定期而灭亡,也不能后其定期而沦丧。
Al-Hijr #6
وَقَالُواْ يَا أَيُّهَا الَّذِي نُزِّلَ عَلَيْهِ الذِّكْرُ إِنَّكَ لَمَجْنُونٌ
Dan mereka yang ingkar berkata (kepada Nabi Muhammad): "Wahai orang yang kepadanya diturunkan Al-Quran, sesungguhnya engkau adalah orang gila".
And they say : O thou unto whom the Reminder is revealed , lo! thou art indeed a madman!
他们说:“受降示教诲的人啊!你确是一个疯子。
Al-Hijr #7
لَّوْ مَا تَأْتِينَا بِالْمَلائِكَةِ إِن كُنتَ مِنَ الصَّادِقِينَ
"Sepatutnya engkau membawakan malaikat kepada kami (untuk menjadi saksi tentang kerasulanmu), jika betul engkau dari orang-orang yang benar!"
Why bringest thou not angels unto Us , if thou art of the truthful?
你怎不昭示我们一些天神呢?如果你是说实话的。”
Al-Hijr #8
مَا نُنَزِّلُ الْمَلائِكَةَ إِلاَّ بِالحَقِّ وَمَا كَانُواْ إِذاً مُّنظَرِينَ
Tiadalah Kami menurunkan Malaikat melainkan dengan cara yang sungguh layak dan berhikmat, dan pada ketika itu mereka (yang ingkar) tidak akan diberi tempoh lagi.
We send not down the angels save with the Fact , and that case ( the disbelievers ) would not be tolerated .
我只凭真理而降天神,到那时,他们是不蒙缓刑的。
Al-Hijr #9
إِنَّا نَحْنُ نَزَّلْنَا الذِّكْرَ وَإِنَّا لَهُ لَحَافِظُونَ
Sesungguhnya Kamilah yang menurunkan Al-Quran, dan Kamilah yang memelihara dan menjaganya.
Lo! We , even We , reveal the Reminder , and lo! We verily are it ' s Guardian .
我确已降示教诲,我确是教诲的保护者。
Al-Hijr #10
وَلَقَدْ أَرْسَلْنَا مِن قَبْلِكَ فِي شِيَعِ الأَوَّلِينَ
Dan demi sesungguhnya! Kami telah utuskan Rasul-rasul sebelummu (wahai Muhammad), dalam kalangan kaum-kaum yang telah lalu.
We verily sent ( messengers ) before thee among the factions of the men of old .
在你之前,我确已派遣了许多使者,去教化古代的各宗派。