Oleh Zana
11-Mar-2005 15:20:58

Seringkali kita tertanya-tanya
emm..
Seringkali kita tertanya-tanya, apa beza sahabat, teman, kawan, rakan, taulan. bezanya hanya dapat diselami dengan mata hati.. A friend in need is a friend indeed!!
Dalam dunia ini kita tidak punya sesiapa, kecuali diri sendiri...Tetapi dalam kita bersendirian, kita beruntung kerana memepunyai seorang sahabat yang memahami kita. Sebagaimana kita mengharapkan keikhlasan dan kejujuran seorang sahabat, begitulah juga dia. Tetapi kita sering terlupa akan hal itu.
Cuma mengambil kira tentang harapan dan perasan kita. Kita rasa dikhianati bila dia tidak menepati janjinya. kita tidak memberi dia peluang untuk menerangkan keadaannya. Bagi kita, itu alasannya untuk menutup kesilapan dan membela diri.
kita juga pernah membiarka dia ternanti-nanti kerana kita juga ada janji yang tidak ditepati. Kita beri beribu alasan memaksa dia terima alasan kita. Waktu itu, terfikirkah kita perasaannya...? seperti kita, dia juga tahu rasa kecewa...Tetapi kita sering terlupa.
Untungnya mempunyai seorang sahabat yang sentiasa memahami yang selalu berada di sisi pada waktu kita memerlukannya. Dia mendengar luahan perasaan kita , segala rasa kecewa dan ketakutan. Harapan dan impian juga kita luahkan. Dia memberi dia memberi jalan sebagai laluan penyelesaian masalah. Selalunya kita terlalu asyik menceritakan tentang diri kita hingga kadang2 kita terlupa sahabat kita juga ada cerita yang ingin dikongsi bersama kita. Pernahkah kita memberi dia peluang untuk menceritakan tentang rasa bimbangnya, rasa takutnya? Pernahkah kita menenangkan dia sebagaimana dia pernah menyabarkan kita.
Ikhlaskah kita mendengar tentang kejayaan dan berita gembiranya? Mampukah kita menjadi sumber kekuatannya sepertimana dia meniup semangat setipa kali kita rasa kecewa dan menyerah kalah? Dapatkah kita yakinkan dia yang kita boleh dipercayai, kita boleh dijadikan tempat untuk bersandar bila terasa lemah, agar tidak rebah.
Bolehkah kita menjadi bahu untuk dia bersandar harapan? Sesekali jadilah sahabat yg mendengar dari yg hanya bercerita... Ambillah masa untuk memahami hati dan perasaan sahabat & kerana dia juga seorang manusia, dia juga ada rasa takut, ada rasa bimbang, sedih dan kecewa. Dia juga ada kelemahan dan memerluka seorang sahabat...
Sebagai kekuatan jadilah kita sahabatnya itu.. Kita selalu melihat dia ketawa, tetapi mungkin sebenatnya dia tidak setabah yg kita sangkakan. Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingin diluahkan... Di sebalik kesenangannya mungkin tersimpan seribu kekalutan... Kita tidak tahu. Tetapi, jika kita cuba jadi sahabat sepertinya, mungkin kita akan tahu...
~hargailah sebuah persahabatan kerana di sebaliknya tersimpul segala-galanya~
~orang yang menunjukkan kebaikan kepada anda adalah sahabat baik, dan orang yg menunjukkan kesalahan anda adalah sahabat yang paling baik~
~truth:
"when a particular guys flirts with a girl very often, a girl would start thinking the guy likes her. so if you treat a girl just as afriend, go easy on the smiles and stare 'okie?"
~aku, dia, & seseorang~
p/s : Buat seseorang setelah dicari hanya ini yang ditemui.....
-Zana-"Kesabaran adalah tunjang kekuatan dan kebahagiaan di dunia mahupun akhirat...."
webmaster@mymasjid.net.my