Oleh InciK HaIkAL
27-Apr-2005 12:54:50
Setelah membaca harian metro 14/4 tentang kejayaan raihan mengadakan konsert di perancis , Le Bourget Convention Centre dan ditaja sepenuh oleh + penaja dr sane.. dan disaksikan oleh 150,000 orang yg terdiri dr muslim dan non muslim dan pasti nyer ramai diantara mereka bukan melayu... dan dari situ terdetik di hati saya...
Tentang kehebatan siti nurhaliza yg membuat persembahan di Royal Albert Hall dan disaksikan 2,500 penonton dan 80% diantaranya adalah org melayu yg tinggal disana... persoalanya disini saper yg lebih popular di antara mereka ini di persada antarabangsa,
Raihan suatu ketika dahulu pernah mencipta rekod jualan paling laris dlm 2bln terjual sebanyak 200,00 unit jualan kesuluruhan album puji-pujian telah menjejah 700,000 unit dimalaysia ,..kalau kiter tengok popularity raihan kini dimalaysia sudah kurang dan malap sikit.... Memang betul siti banyak kali menerima award diluar negeri dan dalam negeri.... T
Tapi raihan sudah banyak kali mengadakan persembahan di luar Negara.. seperti contoh di afrika selatan dan che amran telah diberi penghormatan utk menjadi khatib dan mengimamkan jemaah solat jumaat... saya tak nak membebel panjang tentang itu Cuma saya disini ingin kan pendapat korang tentang kejayaan seperti raihan ini seolah2 Tidak mendapat liputan yg hangat dr media di Malaysia seperti mana kejayaan siti di London tu...
apa pendapat kengkawan??...
ni ada satu pendapat..dan saye sangat bersetuju dengannya..
Antara siapa popular dan siapa 'SELAMAT'
Kejayaan yang sebenar ialah kejayaan dalam agama. APa yang dimiliki siti bukanlah suatu kejayaan disisi agama....
Teringat kata-kata Ustaz Tuan Ibrahim TUan Man...
Kalau kita disayangi Allah, apabila kita buat maksiat, cepat2 kita ditegur Allah samada dengan musibah, kemalangan, kesakitan.....
Tapi bila kita dimurkai Allah, semakin kita menipu, makin kaya kita, semakin kita makan rasuah, makin kaya kita..
Dan bagi artis-artis yang tidak mendapat nama, tidak popular, terkebelakang, kalah pertandingan, ucaplah alhamdulillah...
Tapi, bagi artis yang selalu menang award, yang menang berpuluh anugerah, yang disanjungi dunia atas kelunakan suara anda, INGATLAH....ia mungkin kemurkaan Tuhan, ia bukanlah rezeki sebagaimana yang anda maksudkan, ia adalah ISTIDRAJ.....
Di london, siti mendapat nama kerana nyanyian dan tariannya, di london juga, Shabina dinafikan hak untuk memakai hijab.....
Ingatlah suatu hadith akhir zaman.... " artis dipuja dan dimuliakan (keluar frontpage akhbar) dan Ulama dihina " .....Ia sedang berlaku sekarang.
CleaR Wata....Don'T sAngKa..No BoyA....

webmaster@mymasjid.net.my