Di Sebalik Perang Di Iraq

Oleh nurnisha
04-May-2003 21:12:13
Perang di dunia Iraq yang berlaku pada hari ini merupakan salah satu agenda yang telah berjaya dilaksanakan..
Menurut satu artikel yang bertajuk " Mossad In Iraq" plan tersebut sebenarnya dirancang setelah sekian lama lebih kurang 2 dekad yang lalu.
Artikel yang cukup panjang itu ada menyebut pada peringkat permulaan, mereka cuba meletakkan " satu bangsa satu daerah" supaya setiap bangsa dapat menjaga keselamatan dan kemashlahatan bangsa tersebut.(kononnya).Negara-negara dalam strategies target mereka ialah Syria, Iran dan beberapa buah di sekitarnya.
Peringkat permulaan mereka meletakkan bangsa Kurdistan di utara Iraq.Demikain pula Syiah di Najaf dan sunni di daerah
www.myjodoh.net
yang sekitarnya. Kaum Arab sememangnya terkenal dengan perasaan asobiah terhadap kaum masing2. Demikinlah kita melihat perpaduan agak sukar dibentuk.
Saddam merupakan seorang diktatot yang dilatih untuk memimpin Iraq atas idealisme bukan Islamic..Demiknian mereka telah cuba sekian lama untuk mendominsai kabinet US spy percaturan mereka lancar.Dengan adanya peranan US disebalik plan mereka, segala tindakan Mossad sukar diketahui umum.Percaturan yang halus dan cukup teliti sememangnya dirancang sekian lama, seperti mana juga peranan mereka dalam meletuskan Perang Dunia Ke2 antara kuasa Berikat dan Kuasa Paksi awal kurun 20.

Bersambung......( Peranan Mossad Dalam Perang Teluk - next topic.)

 

webmaster@mymasjid.net.my