Risalah Fikir (301) Yg Sedikit Drp Dunia Itu Bisa Melalaikan Untuk Mendapatkan Yang Banyak Di Akhirot

Oleh Ustaz Jalil
29-Jul-2002 02:51:29

Dan drp Ya'quub bin 'Abdurrohmaan roh.a., katanya, daku telah mendengar AbuuHaazim roh.a. menerangkan (mafhuumnya) :

YASIIRUD-DUNYAA YASYGHOLU 'AN KATHIIRIN MINAL-AAKHIROH.

[Mafhuumnya : YANG SEDIKIT DARIPADA DUNIA ITU MELALAIKAN (MELUPAKAN) AKANYANG BANYAK DARIPADA AAKHIROT]

Dan terang Abuu Haazim roh.a. lagi :

MAA AHBABTA AN YAKUUNA MA'AKA FIL- AAKHIROTI FA-QODDIM-HU AL-YAUMA, WA MAAKARIHTA AN YAKUUNA MA'AKA FIL- AAKHIROTI FATRUK-HU AL-YAUMA !

[Mafhuumnya : APA YANG DIKAU SUKA SUPAYA IA BERSAMAMU DI AAKHIROT MAKADAHULUKANLAH (MAJUKANLAH/UTAMAKANLAH) OLEHMU HARI INI JUGA, DAN APA YANG DIKAUBENCI UNTUK BERSAMAMU DI AAKHIROT MAKA TINGGALKANLAH OLEHMU HARI INI JUGA !! ]

Begitulah kira2 terjemahan kasar drp SIFAH AS- SOFWAH, susunan Al- Imaam Al-'AalimJamaaluddiin Abil-Faroj Ibnu Al-Jauziyy roh.a., mujallad 2, halaman 166.

Antara pengajaran/i'tibaar/ulasan/dsbnya.....

[1] Yang sedikit drp dunia itu bisa melalaikan (melupakan) atau menghalangdaripada

www.myjodoh.net
mendapatkan yg banyak di akhirot !!! Bagaimana pula yang banyak drpdunia itu ? Tentulah lebih2 lagi melalaikan dan menghalangkan drp mendapatkanyang banyak di akhirot. Kenyataan ini sebenarnya sealiran dengan kenyataan2 ygtelah dibuat oleh para sahabat r.a. Antara kenyataan sahabat tentang perkara iniadalah kenyataan Ibnu 'Umar r.a., katanya :

LAA YUSIIBU 'ABDUN SYAIAN MINAD-DUNYAA ILLAA NAQOSO MIN DAROJAATIHI 'INDALLOOHI'AZZA WA JALLA IN KAANA 'ALAIHI KARIIMAN

[Mafhuumnya : TIDAK MEMPEROLEHI/MENDAPAT SESEORANG HAMBA AKAN SESUATU DRPDUNIA INI MELAINKAN BERKURANGLAH DARJAT2NYA DI SISI ALLOOH 'AZZA WA JALLAWALAUPUN TELAH ADALAH IA ATASNYA SEBAGAI MULIA.]

Begitulah sealirannya minda dan kefahaman tabi'iin (Abuu Haazim roh.a. adalahtermasuk taabi'iin) dengan minda dan kefahaman yg ada pada para sahabat r.a.Cuma yang menjadi masaalahnya adalah minda dan kefahaman yg ada pada kita agakberlainan ............ malah seringkali berlawanan dgn minda dan kefahamantabi'iin dan para sahabat r.a. (na'uudzubillaahi min dzaalik !). Semogaketajaman minda dan kefahaman kita terus meningkat dan menjurus kepadamema'muurkan kehidupan akhirot.

Apa kata para netters yg bijaksana ?

[2] HARI INI JUGA......! Ya, tidak perlu ditangguh2kan lagi. Kalau kita inginapa2 yg kita suka utk bersama2 kita di akhirot, maka dahulukanlah/majukanlah,malah sekarang ini juga. Sebaliknya kalau kita benci untuk bersama dengannya diakhirot, maka tinggalkanlah ia sekarang ini juga. Yang tersangat aneh, apa yangkita tak suka utk bersama kita di akhirot kita (telah dan sedang) lakukansebanyak mungkin dengan kadar yg tersangat laju, sebaliknya apa yg kita suka utkbersamanya di akhirot kita sering menunda2 malah meninggalkannya !! SemogaAllooh swt sentiasa memberikan taufiiq kpd kita untuk ber'amal dan membina (mema'muurkan)kehidupan akhirot dengan sebaik2nya ! !

Walloohu A'lam Semoga kita sama2 mengambil i'tibaar.... Wassalaamu'alaikumwrb Al-faqiiru ilallooh.

MUFRODAAT :

[1] SYAGHOLA 'ANHU : melalaikan, melupakan, ALHAA-HU

 

webmaster@mymasjid.net.my