adi-beradik islam

Oleh jee
11-Mar-2005 11:07
"Pada suatu hari yang nyaman, dengan tiupan angin sepoi-sepoi bahasa, sebuah keluarga besar telah pergi berkelah di tepi pantai. Keluarga ini merupakan keluarga yang kaya raya. Ada taukey balak, ada taukey minyak sawit, ada taukey getah, ada taukey emas dan macam-macam lagi.

Namun, tidak mungkin dalam satu bakul buah itu semuanya elok belaka. Pasti ada juga yang busuk. Sebenarnya kehidupan adik-beradik ini bermula goyah selepas bapa mereka dibunuh secara kejam di Turki. Mereka mula bertelagah sesama sendiri. Bagi abang-abang yang kaya, mereka melupakan adik-adik mereka yang miskin. Bagi adik-adik yang mula belajar hidup berdikari, maka berusahalah mereka membantu adik-adik yang miskin itu semampunya bagi menempelak abang-abang mereka yang kaya raya yang sudah lupa diri itu.Suatu hari selepas keluarga ini berkelah, seorang adik perempuan mereka telah diculik dan telah dicabul dengan kejam. Perlakuan ini dilakukan di depan khemah abang-abang yang kaya itu. Pencabulan si adik itu dilakukan oleh sekumpulan pendatang haram yang suka mengacau kehidupan orang lain. Adik-adik yang lemah ini hanya mampu memandang dengan kesayuan. Tetapi si abang hanya melihat dengan keseronokan adik perempuan mereka dicabul kehormatannya di depan khemah mereka sendiri.

Tidak lama selepas itu pula, salah seorang adik lelaki mereka pula telah lemas dihanyut ombak. Salah seorang daripada mereka cuba menyelamatkan si adik yang lemas itu tetapi di halang oleh abang atas alasan, marilah bawa berbincang dhaulu. Jangan terburu-buru, bahaya.

Akhirnya, di saat adik perempuan mereka di ratah dengan penuh nafsu oleh sekumpulan pendatang haram itu, dan adik lelaki pula hampir kelemasan di tengah lautan, mereka telah duduk berbincang sambil makan makanan yang mewah-mewah dan minuman yang lazat-lazat.

Tajuk persidangan kita hari ini adalah "Cara-cara menelamatkan adik perempuan yang dirogol dan adik lelaki yang kelemasan". Itulah kata si abang sulung selaku pengerusi majlis.

Adik-adik yang lebih muda dan bersemangat hendak terus bergocoh dengan pendatang haram itu dan juga tanpa menghiraukan keselamatan, ignin sahaja terus menyelamatkan adik lelaki mereka yang kelemasan itu. Tetapi dengan tenang si abang-abang berkata : "Inilah orang muda suka sangat ikut perasaan. Cuba sikit hormat orang tua. Kita ambil jalan yang lebih berdiplomasi". Akhirnya si abang berjumpa dengan ketua pendatang haram itu. "Ini resolusi kami. Jangan rogol adik kami lagi. Kalau nak sangat tubuh adik kami pun, cuba hentikan perogolan itu dulu. Kita buat gencatan nafsu."

Mereka pun berbincang. Sambil berbincang itu, pencabulan terhadap adik perempuan mereka itu masih berjalan sambil ditonton oleh adik-beradik yang lain. Tentang si adik lelaki yang kelemasan, seorang dari mereka cuba mendapatkan bot penyelamat, tapi di halang oleh abang yang lain.

"Hoi monyet! senyaplah..pengkhianat!". Getus hati si adik yang tidak puas hati kerana bot penyelamat yang ada telah dibocorkan oleh abang-abang mereka.

Akhirnya adik-adik berdarah muda telah diketepikan. Bagi si abang, adik berdarah muda merosakkan keadaan sahaja. Adi-adik muda ada yang dikenakan akta Ikut Suka Aku, dikhatankan buat kali kedua, dirosakkan khemahnya dan pelbagai lagi. Manakala, adik-adik perempuan muda pula ditakut-takutkan akan hilang kehormatannya.Keadaan semakin genting. Adik beradik yang diketepikan itu mengadakan satu mesyuarat lain, kononnya tergempar. Kali ini mereka agak sepakat. "Kami mengutuk sekeras-kerasnya tindakan pendatang haram mencabul adik perempuan kami. Selamatkan adik kami yang kelemasan".

Tetapi mereka hanya memasang sepanduk di sepanjang pantai tersebut. Dengan harapan, ada orang yang akan membantu mereka. Adik perepuan mereka semakin terus dicabul. Adik beradik tadi hanya terus menonton drama itu dari dekat selepas bermesyuarat tergempar itu.

Adik lelaki mereka pula sekiranya tadi tangannya kelihatan, kini seolah sudah hampir mati. Hanya menuggu malaikat maut datang mengambil nyawa. Lalu diangkatlah lagi sepanduk "Selamatkan adik kami yang kelemasan" setinggi-tingginya degan harapan ada orang lain yang membantu.Bila melihat sepanduk itu tidak berkesan. Mereka bermesyuarat lagi. Dan mereka mengeluarkan sepanduk yang baru. Yang lebih cantik dan mahal Adik perempuan terus dinodai. Adik lelaki sudah semakin hanyut di tengah lautan..adik beradik lain pula terus bermesyuarat dan bermesyuarat untuk menghasilkan sepanduk dengan kata-kata yang lebih menarik...

Itulah satu kisah keluarga besar di satu tempat yang di rahsiakan tempatnya

Catatan:
* Adik perempuan itu bernama PALESTINE
* Adik lelaki itu bernama IRAQ
* Abang-abang itu NEGARA ARAB yang kaya raya
* Adik-adik yang senyap itu NEGARA ISLAM yang membangun dan mundur
* Adik-adik yang berdarah muda itu GERAKAN-GERAKAN ISLAM
* Mesyuarat itu adalah MESYUARAT OIC
* Bapa yang mati adalah KHALIFAH

 

Please login or register to leave a comment.
webmaster@mymasjid.net.my