Risalah Fikir (306) Satu Lahzoh Berpaling Drp Allooh Swt, Banyak Manakah Kerugiannya ?

Oleh Ustaz Jalil
29-Jul-2002 02:51

Dan daripada Muhammad bin Nasiir roh.a., di dalam kitabnya, katanya,
telah menerangkan Al- Junaid roh.a. (mafhuumnya) :

" SEANDAINYA SEORANG SOODIQ (ORANG YANG BENAR, MUKHLIS, TULUS IKHLAS) TELAH MENGHADAPKEPADA ALLOOH SWT SELAMA BERIBU-RIBU TAHUN, KEMUDIAN DIA TELAH BERPALING DARIPADANYA (DRPALLOOH SWT) SEKADAR SUATU LAHZOH SAHAJA (SEKEJAP MATA SAHAJA/SELAYANG PANDANG SAHAJA),(MAKA) ADALAH APA YANG TELAH LUPUT IA (APA YG TELAH HILANG IA) ITU LEBIH BANYAK DRP APAYANG DIA TELAH PEROLEHI (SELAMA BERIBU-RIBU TAHUN)TADI ".

Begitulah kira2 petikan (terjemahan kasar) drp SIFAH AS- SOFWAH, susunan Al-ImaamAl-'Aalim Jamaaluddiin Abil-Faroj Ibnu Al-Jauziyy roh.a., mujallad 2, halaman 421.

Begitulah betapa dahsyatnya dan teruknya nilai "berpaling drp Allooh swt "(ya'nii membelakangi akan kehendak2 Allooh swt, mengabai akan perintah2 Allooh swt) walaupun sekejap sahaja. Lebih
banyak sebenarnya kehilangan dan kerugian yang diperolehi oleh seseorang hamba Allooh swtbilamana ia melanggari kehendak2 Allooh swt buat selahzoh sahaja (buat sekejap matasahaja) jika dibandingkan dengan apa yg diperolehinya selama beribu2 tahun dalam menghadap(dalam keto'atan) kepada Allooh swt !!!!

Memang benarlah kata 'ulamaa` jhk, kira2 maqsuudnya, bahawa orang yang paling banyak'ibaadah itu adalah orang yang paling sedikit melakukan ma'siat (pelanggaran terhadapperintah2 Allooh swt).
Sesungguhnya untuk meninggalkan ma'siat atau larangan Allooh swt itu (ya'nii untuk tidakberpaling drp Allooh swt) adalah jauh lebih berat daripada untuk melakukan 'amalan2 to'at.


Kembali kepada cara kehidupan seharian kita...

Kembali kepada 'amalan segala anggota di badan kita..... Katakanlah "matakita" (sebagai contoh salah satu drp anggota2 badan kita)..... dalam 24 jam itu, manayang banyak dilakukannya, yang bersifat larangan atau yang bersifat suruhan ?

Kalau berjam-jam "mata kita itu beribaadah" (mithalnya kita membaca sambilmelihat Al- Quraan), lepas tu beberapa lahzoh pula "mata kita melihat akan perkara2yg dilarang oleh agama ", berdasarkan keterangan drp Al-Junaid roh.a. diatas, sudahjelas bahawa dosa dan kerugian yang dibuat oleh mata kita itu terlebih besar jika
dibandingkan dengan apa yang diperolehinya semasa berbuat to'at yang berjam- jam itu !!!

Satu persoalan timbul : Berapa lahzohkah setiap hari mata kita melihat 'aurat wanitadikaca TV atau di mana2 ????
Dan 'umur kita di dunia ini adakah bisa mencapai 1000 tahun (atau beribu2 tahun)dalam ushauntuk menebus kembali segala kerugian yg dikenakan kpd kita dalam lahzoh2 tersebut ??!!

Atau, bagaimana kata antum serta para netters yg bijaksana ?

Semoga kita sama2 mengambil i'tibaar....
Walloohu A'lam.
Wassalaamu'alaikum wrb
Al-faqiiru ilallooh.

MUFRODAAT :

[1] LAHZOH : selayang pandang, sekejap mata, NAZROH.
[2] LAHZOH : sebentar, BURHAH QOSIIROH.
[3] FII LAHZOH : dalam sekejap mata.

 

Please login or register to leave a comment.
webmaster@mymasjid.net.my