Teroponglah Diri Anda

Oleh nur
12-Mar-2003 12:02
Antara sebab penting yang menjadikan sesaorang suka melakukan (maksiat) mengumpat - dan tidak merasai terkedu hati atau tidak terjejas dengan dosa besar itu, bahkan bila buka mulut saja dia akan memakan daging saudaranya,-

ialah beberapa perkara:

1. Ia lupa akan keaiban dirinya,
2. Ia memandang remeh kepada kelemahan sendiri,
3. Ia tidak memuhasabah diri,
4. Ia rasa dirinya bebas dari sebarang kekurangan atau kelemahan

Bahkan syaitan memperelokkan perbuatan itu pada pandangannya sehingga ia sungguh yakin bahawa ia sebenarnya sedang melaksanakan nahi mungkar dan memainkan peranan sebagai pendakwah yang menyeru kepada Allah, walaupun ia sendiri bergelumang dengan keaiban, dan kekurangan terpampang di depan mata tanpa perlu diteropong.

Apabila ia tersalah atau tergelincir melakukan maksiat ia tidak pandang berat, bahkan ada saja alasan yang direka untuk mengharuskan kelemahannya itu. Dengan itu ia dapat mengelak dari cercaan orang. Inilah sebesar-besar aib yang dilupai oleh kebanyakan manusia.

Kecuali orang-orang yang "berjaga" dari kalangan sahabat, tabiin dan cucu cicit mereka yang tidak pernah lalai daripada keaiban yang besar ini.

Ambil saja sebagai contoh Jaafar bin Muhamad bin Ali bin Husain memberi wasiat kepada cucunya Musa dengan katanya:

"Sesiapa yang memandang remeh kepada kesilapan dirinya akan membesarkan kesilapan orang lain dan barangsiapa yang memendang remeh kesilapan orang lain akan memandang besar kesilapan dirinya" (sifat golongan pilihan:2/170).

Ini tidak bermakna sama sekali kita menggalakkan supaya membiarkan kemungkaran orang yang melakukan maksiat, tetapi bermaksud supaya dalam kita melakukan nahi mungkar, kita tidak lupa pada keaiban diri sendiri, kerana ingkar kesalahan orang lain tidak akan berkesan selama tidak keluar dari seorang "kudwah" yang melaksanakan pada dirinya terlebih dahulu sebelum mengingkari kesalahan orang lain.


Orang yang menyintai akhirat, dunia pasti menyertainya.. Syaidina Ali.

 

Please login or register to leave a comment.
webmaster@mymasjid.net.my