Yang Indah Itu Budi

"nurse,blh tengok bayi saya.."ibu muda yg baru bsalin itu bsuara atr dengar dan tidak kpd sorg jururawat. sambil tsenyum jururawat mbawa bayi yg masih merah itu. si ibu menyambut dgn senyuman meleret. dibuka selimut yg menutupi wajah comel itu, dicium bkali2 sebaik bayi tsebut berada dlm dakapannya ..

Maksiat Dan Cara-cara Meninggalkannya

"sampaikan dariku walau pun satu ayat" - (bukhari dan tarmizi) assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. segala pujian bagi allah s.w.t., selawat dan salam ke atas junjungan nabi muhammad s.a.w., keluarganya, para sahabat serta tabiin sekalian. bismillahirrahmanirrahim. meninggalk ..

Pertemuan Bukan Milik Kita...

Cinta yang hakiki ialah cinta oleh akal dan hati.....hebat kan??? tanpa melihat atau berjumpa, ia sudah bertaut dan dapat dirasa kerana bersatu adalah hati, bukannya fizikal dan ia disatukan oleh tali allah dan bukannya oleh nafsu dan kepentingan diri. kereta diciptakan dengan kuasa untuk bergerak, ..

Menyegerakan Membayar Hutang

"dari abu hurairah, dari nabi saw. bersabda: barang siapa yang mengambil harta seseorang (berhutang) yang bermaksud untuk membayarnya maka allah akan melaksanakan pembayaran itu. dan barang siapa yang mengambilnya dengan maksud untuk merusak (tidak mau membayar dengan sengaja) maka allah akan merus ..

10 Amalan Yang Terbalik

Marilah kita bermuhasabah atau menilai dan menghitung kembali tentang amalan harian kita. kadang-kadang kita akan dapati amalan kita adalah terbalik atau bertentangan dari apa yang patut dilakukan dan dituntut oleh islam. mungkin kita tidak sedar atau telah dilalaikan atau terikut-ikut dengan buday ..

Renungan Subuh

saya petik dari email buat renungan. pada pagi itu, seperti mana pagi-pagi yang lain, aku menyambut kedatangan seorang tetamu tetapku. "assalamualaikum", seru subuh. "wa'alaikumsalam", sahutku. dan kami terus berpelukan, tanda rindu serta kasih sayang. kutanya khabar sub ..

Topik Sebelum Balik Sekian Terima Kasih

12 barisan di akhirat suatu ketika, muaz bin jabal ra mengadap rasulullah saw dan bertanya: "wahai rasulullah, tolong huraikan kepadaku mengenai firman allah swt: "pada sangkakala ditiup, maka kamu sekalian datang berbaris-baris" surah an-naba':18. mendengar pertanyaan itu, baginda menangis dan bas ..

Topik Suam Suam Kuku

Dosa… datang dalam 4 peringkat dosa peringkat pertama seseorang membuat dosa serta lambat menyesali perbuatannya atau pun lambat bertaubat atas dosanya. ini adalah peringkat awal bagi orang yang membuat dosa. jika seseorang itu berterusan membuat dosa pada peringkat pertama ini, maka ia akan ..

Apa Yang Mencantikkan Wajah???

al-ahnaf bin qais seorang ulama yang terkenal di zamannya. suatu hari seorang pemuda dari suku tai'yi berkunjung ke rumahnya. rumah al-ahnaf memang sentiasa dikunjungi oleh orang ramai terutamanya anak anak murid dan sahabat handainya. mereka yang datang itu adalah untuk tujuan berlajar dan menuntu ..

Permainan Yang Patut Direnungi

seorang guru wanita sedang bersemangat mengajarkan sesuatu kepada murid-muridnya. ia duduk menghadap murid-muridnya. di tangan kirinya ada kapur, di tangan kanannya ada pemadam.guru itu berkata, "saya ada satu permainan... caranya begini, ditangan kiri saya ada kapur, di tangan kanan ada pemad ..

Istilah Istilah Yang Digunakan Dalam Ilmu Musthalah Hadith

Di antara istilah-istilah yang digunakan itu ialah: 1)sanad;iaitu jalan yang menyampaikan kepada hadith. 2)isnad;iaitu menyebut hadith itu kepeda orang yang mengatakannya.sanad dan isnad hampir sama ertinya.keduanya adalah penting untuk menentukan nilaian hadith.abdullah bin mubarak berkata:"isnad ..

Rahsia Pemakanan Genius-genius Islam

Formula pemakanan genius-genius islam silam yang menjadi rahsia keajaiban daya intelek mereka. formula ini terpendam di dalam kitab-kitab tradisional dalam bahasa arab. tersembunyi dari pengetahuan orang arab dan umat islam sendiri. namun akhir-akhir ini ada usaha-usaha untuk mengetengahkan kembali ..

Be Patient. Forgive & Forget

trust is a very important factor for all relationships. when trust > is broken, it is the end of the relationship. lack of trust leads > to > suspicion, suspicion generates anger, anger causes enmity and > enmity may result in separation. > a telephone ope ..

What Can You Do In One Minute?

What can you do in one minute of your life? 1.. in one minute you can say surat al fatiha 7 times, silently and repetitively. the reward for each reading of the surah: 1420 gooddeeds! this is on the basis that there are 142 letters in the surah, with each letter getting you 10 good deeds. so after ..

Manusia Yang Dikutuk Oleh Allah Dan Rasulnya

bersabda rasulullah saw yang bermaksud : enam jenis golongan manusia yang aku kutuk dan allah swt juga turut mengutuk, pada hari kiamat kelak allah swt tidak akan memandang mereka dengan pandangan kasihan, mereka itu ialah : 1. orang yang menambah-nambah maksud tafsiran al-quran (takwil ya ..

webmaster@mymasjid.net.my