Ghafilun Atau Ghafilin (orang Yang Lalai)

Ghafilun atau ghafilin adalah bentuk jama’dari lafaz mufrad "ghafil", yang ertinya adalah orang yang lalai. iaitu golongan yang melalaikan ayat-ayat allah yang berupa perintah dan larangan janji serta ancaman-nya, yang di akhirat kelak akan dipertanggung jawabkan di hadapan allah swt. mereka ..

Apa Itu Valentine's

Valentine's day: disambut kerana kejahilan kita, ketahuilah asal-usul valentine's day satu realiti tanggal 14 februari adalah merupakan suatu tarikh yang menjadi ingatan bagi sesetengah orang. mungkin ianya merupakan tarikh ulang tahun, hari kelahiran, hari ulang tahun perkahwinan, kematian da ..

Dunia Sebagai Medan Ujian Bagi Manusia

Oleh lokman ismail manusia dicipta oleh allah untuk menjadi hamba-nya. oleh itu, segala matlamat hidup yang perlu dipatuhi setiap muslim ialah bagaimana untuk menjadi seorang hamba yang menjujung sepenuhnya perintah allah. firman allah bermaksud: “tidak aku ciptakan jin dan manusia, melaink ..

Aksi Remaja Di Bkt Mertajam (baca Ni)

Alor star: kamera digital yang berada di pasaran sekarang dipercayai digunakan ‘kaki hendap’ untuk merakam aksi mengghairahkan pasangan kekasih di tempat awam. bagaimanapun, bermula daripada rakaman secara suka-suka, kegiatan itu kini menjadi sumber rezeki apabila pita berkenaan dijual ..

Tazkirah Pagi:10 Kubu Pertahanan Dari Godaan Syaitan

1). tamak dan jahat sangka, lantas aku menghadapinya dengan sifat menaruh kepercayaan dan berpada dengan yang ada setelah berusaha dan berikhtiar. 2). cintakan hidup dan panjang angan-angan, lantas aku menghadapinya dengan rasa takut terhadap kedatangan maut dengan tiba-tiba. 3). cintakan kerehata ..

D U I T D A N K E K A Y A A N M E N J A D I T U A N

Duit dan kekayaan menjadi tuan di akhir zaman wang ringgit atau kekayaan menjadi ukuran mulia atau hormat seseorang itu jika ada duit atau kekayaan hafaz quran, hafaz hadis, banyak ilmu tidak akan dipandang orang kalau seseorang itu tidak ada duit, tidak ada kekayaan ada duit, ada kekayaan banyak ..

Kisah Nabi Adam As Bhg Akhir Pengajaran Cerita

Pengajaran yang terdapat dari kisah adam. bahawasanya hikmah yang terkandung dalam perintah-perintah dan larangan-larangan allah dan dalam apa yang diciptakannya kadangkala tidak atau belum dapat dicapai oelh otak manusia bahkan oleh makhluk-nya yang terdekat sebagaimana telah dialami oleh para mal ..

Kisah Nabi Adam As Part 3

Adam menghuni syurga. ~~~~~~~~~~~~~~~~~ adam diberi tempat oleh allah di syurga dan baginya diciptakanlah hawa untuk mendampinginya dan menjadi teman hidupnya,menghilangkan rasa kesepiannya dan melengkapi keperluan fitrahnya untuk mengembangkan keturunan. menurut cerita para ulamat hawa diciptakan o ..

Mengasihi Kekasih

Mengasihi rasulullah s.a.w kasih dan cinta kepada rasulullah s.a.w adalah satu kemestian dalam kehidupan seorang muslim. setiap muslim mesti berbuat demikian kerana baginda adalah orang yang paling berjasa di dalam membimbing dan memberi petunjuk kepada manusia sejagat. cinta dan kasih kepada bagin ..

Matlamat Islam

Matlamat islam 1. untuk memperbaiki kepercayaan kepada zat allah yang maha esa. 2. untuk mengukuhkan lagi keyakinan terhadap pencipta alam ini. 3. untuk menghapuskan kepercayaan kepada yang lain selain allah s.w.t. 4. untuk menghapuskan penyembahan kepada berhala dan benda-benda. 5. untuk membe ..

Hikmah Berbakti Kepada Kedua Ibu Bapa.....

Hikmah berbakti kepada kedua ibu bapa a. berkhidmat kepada kedua ibu bapa adalah lebih utama daripada keluar berjihad pada jalan allah. b. memberi khidmat kepada kedua ibu bapa pahalanya adalah menyamai pahala orang yang mengerjakan haji, umrah dan jihad. c. berkhidmat kepada kedua ibu bapa akan ..

Lakaran Terakhir

Kenapa fitrah manusia menghargai sesuatu apabila kehilangannya, kenapa nikmat usia disia2kan bila tahu umur singkat, jiwa menggelabah mencari memenuhi sesuatu yg tiba2 menjadi kosong pedih kerana segala impian dan cita2 duniawi seakan2 ‘menghilang’ pilu memikul beban harapan dua org tua ..

Tanggungjawab Wanita

Tanggung jawab wanita oleh maulana syamim segala apa yang diciptakan oleh allah swt diciptakan untuk kita semua. kita semua pula dijadikan untuk suatu maksud yang mulia, untuk membawa sifat-sifat yang mulia di dalam diri kita. jangan kita lupa maksud kita kerana itulah keunggulan kita. selagi kita ..

Muslimah Sejati Wanita Dikasihi Wanita Solehah

Muslimah sejati muslimah sejati akan menghiasi keperibadiannya dengan budi pekerti yang luhur dan keimanan yang murni. fitrah kasih sayang tersimpan dalam perasaannya yang halus sehingga membuahkan kelembutan dan kehalusan perasaan insaniah. jika sentiasa dijaga dengan didikan syariah, mereka ..

The Echo Of Life...

A man and his son were walking in the forest. suddenly the boy trips and feeling a sharp pain he screams, "ahhhh....." surprised, he hears a voice coming from teh mountain "ahhhh....." filled with curiosity, he screams : "who are you?",but the only answer he receives ..

webmaster@mymasjid.net.my