Kisah Nabi Nuh As Bhg Akhir

Kisah nabi nuh dalam al-quran ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ al-quran menceritakan kisah nabi nuh dalam 43 ayat dari 28 surah di antaranya surah nuh dari ayat 1 sehinga 28, juga dalam surah "hud" ayat 27 sehingga 48 yang mengisahkan dialog nabi nuh dengan kaumnya dan perintah pembuatan kapal serta k ..

Daripada Sayyidina Khalid Bin Al-walid Radiallahu'

daripada sayyidina khalid bin al-walid radiallahu'anhu telah berkata: telah datang seorang arab desa kepada rasulullah s.a.w yang mana dia telah menyatakan tujuannya : " wahai rasulullah! sesungguhnya kedatangan aku ini adalah untuk bertanya engkau mengenai apa yang akan sempurnakan diriku d ..

Tips Penjagaan Brek (drum Dan Disk)

Tips penjagaan brek (drum dan disk) oleh : suhaimi saad seorang pemandu wanita telah menghantar email kepada saya supaya bercerita tentang brek dan adik beradiknya. untuk memenuhi permintaan beliau, saya berikan tips penjagaan brek samada disk ataupun drum. seperti yang kita tahu, brek sangat pent ..

Renungan Bersama

Maaf kalau katanya kasar, tp baik utk difikir kan bersama membabikan si babi assalamualaikum sahabat, babi! bebudak suka betul sebut perkataan ni lebih-lebih lagi kalau dilarang, makin menjadi-jadi dan orang melayu pulak cukup 'alergik' dengan perkataan babi ni. kaum cina lebih mengen ..

10 Pesanan Allah S W T Kepada Nabi Musa A S

Abul-laits assamarqandi meriwayatkan kepada sanadnya dari jabir bin abdillah r.a. berkata rasulullah s.a.w bersabda : "allah s.w.t. telah memberikan kepada nabi musa bin imran a.s. dalam alwaah 10 bab : 1. wahai musa jangan menyekutukan aku dengan suatu apa pun bahawa aku telah memutuskan bahawa a ..

15 Sebab Turunnya Bala

15 sebab turunnya bala mengapa manusia ditimpa bencana? dalam sebuah hadis diriwayatkan oleh at-tarmizi daripada ali bin abu talib, rasulullah saw bersabda yang bermaksud: "apabila umatku melakukan 15 perkara berikut, maka layaklah mereka ditimpa bencana iaitu: 1. apabila harta yang dirampas (da ..

Nasihat Imam Syafie: Panduan Bersahabat

1.sahabat yang baik aku mencintai sahabat-sahabatku dengan segenap jiwa ragaku, seakan-akan aku mencintai sanak saudaraku. sahabat yang baik adalah yang sering sejalan denganku dan yang menjaga nama baikku ketika aku hidup ataupun setelah aku mati. aku selalu berharap mendapatkan sahabat sejati y ..

Kamar-kamar Di Syurga Bagi Pemberi Salam

Kamar-kamar di syurga - bagi pemberi salam rasulullah s.a.w pernah bersabda bahawa di dalam syurga itu terbahagi dalamnya kamar-kamar. dindingnya tembus pandang dengan hiasan di dalamnya yang sangat menyenangkan. di dalamnya pula terdapat pemandangan yang tidak pernah dilihat di dunia dan terdapat ..

Sifat Sifat Hipokrit

Sifat-sifat hipokrit "empat sifat, siapa yang bersifat dengannya bererti ia seorang munafik yang nyata, dan siapa yangbmempunyai salah satu dari sifat-sifat itu bererti ia mempunyai satu sifat munafik sehingga ia meninggalkan sifat itu iaitu : apabila bercakap ia dusta, apabila berjanji ia mungkiri ..

Mengapa Doa Tidak Dimakbul

Mengapa doa tidak dimakbul susunan hashim ahmad selalunya tuhan akan mengabulkan setiap doa melalui saluran yang diizinkan syarak. tetapi jika pemberian itu tidak sampai ke tangan kita atau kita tidak menerimanya, maka itu bukanlah salah tuhan. mungkin ada kesilapan dan kesalahan yang kita lakuka ..

Awasi Lidah Daripada Membuat Fitnah

lidah adalah salah satu anggota manusia yang penting dan sangat berguna. selain daripada untuk merasa makanan dan minuman lidah juga berperanan untuk seseorang itu berkata-kata. tanpa lidah adalah mustahil untuk manusia berkata-kata. lidah perlu diawasi kerana di samping ianya memberi kebaikan, tid ..

Hidup Kita Cuma Di Dalam 3 Hari

hidup kita cuma di dalam 3 hari: semalam - sudah menjadi sejarah. hari ini - apa yang sedang kita lakukan. esok - hari yang belum pasti. hisablah hari pertama semuga hari yang kedua kita lebih baik kerana mungkin ajal kita pada hari yang kedua. hidup cuma dalam 2 nafas: nafas naik. nafas ..

Kelebihan Solat Berjemaah Menurut Teori Fizik

Copy & paste je... kelebihan solat berjemaah menurut teori fizik seorang professor fizik di amerika syarikat telah membuat satu kajian tentang kelebihan solat berjemaah yang disyariatkan dalam islam. katanya tubuh badan kita mengandungi dua cas elektrik iatu cas positif dan cas negatif. dala ..

Topik Pagi Yang Best

Kelebihan lelaki pada akalnya allah maha bijaksana menjadikan makhluk berpasang-pasang; lelaki dan wanita, bumi dan langit, siang dan malam, syaitan dan malaikat, gunung dan lembah, matahari dan bulan, begitulah seterusnya.banyak hikmah dalam kejadian alam yang perlu direnung dan dijadikan bukti ..

Makna Hari-hari Dalam Islam

Sahabat-sahabat nabi saw telah bertanya akan hari-hari yang tujuh, sabda nabi:~ jumaat - hari jumaat adalah hari yang baik untuk mengadakan perhubungan dan pernikahan. sabtu - hari sabtu adalah di namakan sebagai hari tipu daya, kerana pada hari itu orang-orang kafir quraish telah mengadakan tipu ..

webmaster@mymasjid.net.my