Temuduga Terbuka

Semua akan dikehendaki hadir tanpa sebarang pengecualian. kekosongan jawatan: a. ahli syurga dari awal. b. ahli neraka dari awal. c. ahli neraka sementara kemudian akan dilantik jadi ahli syurga. empat ganjaran lumayan (khas untuk jawatan a): 1. nikmat kubur. 2. perlindungan di padang mahsyar. 3. ..

Risalah Fikir (157) Uwais Al Qoroniyy Rah A (bhg 2)

Mari kita terus berusha mengenali uwais al- qoroniyy rah.a. dan mari kita menyintainyakerana allaah swt...... [a] daripada 'alaqomah bin marthid rah.a., katanya ...(mafhumnya)....: terhenti kezuhudanitu kepada lapan orang, salah seorang daripada mereka adalah uwais al-qoroniyy rah.a. ahlikeluarganya ..

Rahsia Wanita

Tabiat wanita mengikut bulan kelahiran tafsiran melalui kitab tajul muluk... *****sepintas lalu je...ia adalah utk pengetahuan dan bacaan semata2 dan bukanlah kepercayaan 100% .. januari ramai kenalan, sedikit pemalu dan bersungguh2 bila melakukan kerja. februari boleh dipercayai, pandai membuat ke ..

Kisah Empat Isteri

sama-sama kita baca artikel dibawah dan kita ambil pengajaran dr apa yg terkandung didalamnya....dan sama-sama kita sampaikan pada org yg tak masuk dlm mm ini....semoga kita dapat manfaat bersama. wallahualam.... kisah empat isteri suatu ketika, ada seorang pedagang kaya yang mempunyai empa ..

Mensyukuri Kurniaan Dan Nikmat Ilahi

kalamullah ``sesungguhnya manusia sangat tidak bersyukur akan nikmat tuhannya. dan sesungguhnya ia (dengan bawaannya) menerangkan dengan jelas keadaan yang demikian.'' (al-a'diyat: 6 dan 7) huraian allah telah mengurniakan terlalu banyak nikmat dalam kehidupan. namun, apakah semua manusia tahu da ..

Bersyukur

Bersyukur "jika kamu menghitung-hitung nikmat allah, niscaya kamu tidak akan dapat menentukan jumlahnya. sesungguhnya allah benar-benar maha pengampun lagi maha penyayang." (qs. an-nahl:18). saudaraku, begitu banyak nikmat yang telah diberikan oleh allah kepada kita. nikmat iman, nikmat is ..

Keajaiban Dunia Sempena Kelahiran Rasulullah

Oleh anisah bahyah hj. ahmad kelahiran nabi muhammad s.a.w. pada 12 rabiulawal, tahun gajah di mekah al-mukarramah sebagai pembuka rahmat di pelosok alam semesta. kelahiran baginda menjadi seribu satu tanda bahawa baginda akan menjadi utusan terakhir dalam menyampaikan risalah islam. ia merupakan ..

Peringkat Peringkat Solat Kita

Peringkat-peringkat solat kita kita di dalam golongan mana ????? assalammualaikum ini sedikit petikan salah satu program motivasi sembahyang yang diadakan di pedu lake oleh kakitangan pekerja robert bosch tempoh hari. ada 5 kuliah semuanya yang ini kuliah ketiga.. peringkat-peringkat sembahy ..

Hati Dan Jiwa....

Menulis "dalam kehidupan kita seharian..pasti pelbagai perkara yang kita lalui dan hadapi sebagai seorang manusia..insan yang mempunyai kelebihan dan kekurangan pada diri setiap kita..adakalanya peristiwa itu berlaku adalah disebabkan oleh diri kita dan adakalanya adalah disebabkan oleh orang y ..

Renungan: Keikhlasan Hati

1. berbaktilah kepada kedua ibu bapa anda kerana tidak lama mereka akan meninggalkan anda. dan hormatilah keduanya dengan ketinggian budi. ramai menyesal kerana tidak sempat berbuat baik ketika keduanya masih hidup. 2. bagi orang pemurah dan ikhlas, satu kesenangan baginya menolong orang lain. teta ..

Rahsia Alamat

Rahsia alamat pergerakan tubuh orang dahulu kala memang suka mengaitkan sesuatu perkara dengan sesuatu alamat. sejauhmana kebenarannya tidaklah diketahui.tetapi yg pasti orang tua dahulu banyak meramal sesuatu melalui pemerhatiannya dan juga melalui pengalaman-pengalamannya yg lalu.mungkin disebab ..

Wanita Yg Dimurkai Oleh Alllah

1.wanita yg digantung dgn rambutnya krn dia tidak menjaga rambutnya (di jilbab) dikalangan lelaki. 2.wanita yg digantung dgn lidahnya krn dia menyakiti hati suaminya dgn kata 3.kemudian nabi s.a.w bersabda: "tidak seorang wanita yg menyakiti hati suaminya melalui kata2nya kecuali allah akan memb ..

Risalah Fikir (153) Bila Hati Dan Minda Telah Keracunan

Mari kita terus bersama ka'ab al-ahbaar (abuu ishaaq) rah.a.......daripada 'abdullaah bin syaqiiq al-'aqiiliyy rah.a...: daripada ka'ab al-ahbaar rah.a.,katanya ......(mafhumnya)..: pastilah seandainya daku menangis kerana takut akan allaah swt (min khosyyatillaah)sehingga mencucurkan airmataku di a ..

Dijamin Masuk Syurga

Diriwayatkan dalam sebuah hadis bahawa terdapat tujuh golongan manusia yang dijamin masuk syurga dan akan dilindungi allah di saat tidak ada lagi pelindung selain dia, iaitu: a. pemimpin yang adil. b. seorang pemuda yang hidupnya selalu beribadah kepada allah. c. laki-laki yang hatinya terikat ..

Janggut Fitrah Manusia

Assalamualaikum, perhatikan .. janggut terlalu banyak komen dari banyak pihak berkenaan menyimpan janggut. jadi di sini disertakan beberapa hujah berkenaan janggut. hadis #1 aisyah rah meriwayatkan bahawa rasulullah saw bersabda, "sepuluh perkara adalah fitrah yang mana mengerat misai da ..

webmaster@mymasjid.net.my