Tiada Seorang Pun Yang Akan Memasuki Syurga Kerana Amalannya

Hadis abu hurairah r.a: daripada rasulullah s.a.w, baginda bersabda: amalan seseorang tidak akan dapat menyelamatkan diri masing-masing. seseorang bertanya: walaupun engkau wahai rasulullah? baginda menjawab: ya! walaupun aku tetapi allah telah meliputi rahmat-nya kepadaku. tetapi kamu berusahalah ..

Beriman Kepada Allah Swt

Beriman kepada allah ta`ala mastika hadith - jilid 1 bab 1 : beriman kepada allah ta`ala. hadith 1: dari abu ma`bad, dari ibn abbas r.a. katanya: rasulullah s.a.w. bersabda kepada muaz bin jabal ketika baginda s.a.w. mengutusnya ke negeri yaman: "sebenarnya engkau akan sampai kepada suatu ka ..

Risalah Fikir (161) Uwais Al Qoroniyy Rah A (bhg 6)

Mari kita terus meneliti dengan penuh rasa hormat dansanjung tinggi akan cara hidup uwais rah.a. , seorang yang diberi title oleh bagindarasuulullaah saw sebagai yang terbaik di kalangan para taabi'iin (khoirut-taabi'iin)rah.a. kerana itu kita perlu menyintainya, dan tidak berhak bagi kita untuk men ..

Jangan Melebihkan Isteri Dari Ibu

Kisah pemuda alim yang menderita sakaratul maut kerana mengutamakan isteri lebih dari ibunya di zaman rasullullah s.a.w. ada seorang pemuda yang bernama alqomah, ia sangat rajin beribadat. satu hari tiba-tiba ia jatuh sakit yang sangat kuat, maka isterinya menyuruh orang memanggil rasullullah da ..

Empat Jenis Manusia

Ada empat jenis manusia dalam dunia ini pertama ialah mereka yang tidak ada lidah dan tidak ada hati. mereka ini ialah orang-orang yang bertaraf biasa, berotak tumpul dan berjiwa kerdil yang tidak mengenang allah dan tidak ada kebaikan pada mereka. mereka ini ibarat melukut yang ringan, kecuali mer ..

Ajaran Sesat Dan Pengaruhnya

ajaran sesat dan pengaruhnya di johor 1. mukadimah 1.1 kertas kerja ini merupakan panduan untuk membincangkan mengenai ajaran sesat khasnya yang dikesan atau yang berlaku di negeri johor darul ta’zim. 1.2 ajara ..

Aurat Wanita

: : 1 . bulu kening : : menurut bukhari " rasullulah melaknat perempuan yang mencukur : : ( menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening) " : : riwayat abu daud fi fathil bari : : 2 . kaki ( tumit kaki ) : : " dan janganlah mereka ( perempuan ) membentakkan kaki ( atau mengang ..

Ibn Qayyim Menghuraikan Falsafah Ekonomi Islam

ibn qayyim al-jawziyyah (691/1292 – 751/1350) bukanlah tokoh yang asing dalam kalangan orang islam, tetapi ramai yang tidak tahu pemikiran dan sumbangannya dalam falsafah ekonomi islam. ibn qayyim banyak membincangkan tentang konsep kekayaan dan kemiskianan, ekonomi dan zakat, konsep faed ..

Risalah Fikir (255) Bentuk Pesanan Kita Kpd Anak2 Kita Bagaimana ?

Kembali memetik pesan sariyy saqtiyy roh.a. kpd junaid :in amkanakaan-laa takuuna aalaatu baitika illaa khozfan faf-`al !!![pengertiannya kira2 : jika memungkin engkau bahawa tidak adalah alatrumahmu (perabot rumahmu)melainkan yg buruk2 atau yg robek2 atau ygtembus2 sahaja, maka lakukanlah !!!].bil ..

Tanda Tanda Kematian Utk Org Islam

Apabila tajuk ini dihuraikan maka ramai dikalangan kita sukar untuk membaca disebabkan ketakutkan penghuraian ini akhirnya mati. firman allah swt; bermaksud; "bagaimana kamu kufur (ingkar) dengan allah dan adalah kamu itu mati maka kamu dihidupkan, kemudian kamu dimatikan kemudian kamu dihidu ..

Jauhilah 10 Perkara Sia-sia

Jauhi 10 perkara sia-sia sufyan at-tsauri, seorang ulama’ hadis yang terkemuka menyatakan bahawa ada 10 perkara yang termasuk dalam kategori sia-sia. iaitu : 1. lelaki atau wanita yang berdoa untuk dirinya sendiri, tetapi tidak memohon doa untuk ibu bapanya sendiri dan kaum muslimin. 2. ora ..

Rugi Tak Baca Nih.info Menarik Utk Pagar Diri

(imam malik)dari abu hurairah ra, dari nabi saw, bahawa baginda bersabda: "aku tinggalkan dalam kalangan kamu dua perkara yang kamu tidak akan sesat selagi kamu berpegang teguh kepada keduanya, iaitu kitab allah dan sunnah rasulullah saw." memagari diri dari sihir cara memagar diri dar ..

4 Perkara

Telah bersabda nabi s.a.w : yang bermaksud: "ada empat perkara yang berharga dalam diri manusia dan dia boleh hilang dengan empat perkara juga. adapun yang berharga itu ialah akal, agama, malu dan amal soleh. maka.... akal boleh hilang disebabkan marah. agama boleh hilang disebabkan dengki. malu ..

Allah Murka Orang Yang Tidak Mengotakan Apa Yang Dia Kata

ramai dikalangan orang islam mengeluh kerana ketinggalan dalam berbagai bidang dan terpaksa mengahadapi hari-hari yang berlalu tanpa sebarang kemajuan, sedangkan mereka tidak dapat mengenal pasti apakah sebab disebalik perkara tersebut. mereka mencari sebab dan alasan yang jauh sedangkan rahsia s ..

8 Hadiah Terindah Dan Tak Ternilai

Kehadiran kehadiran orang yang dikasihi rasanya adalah kado yang tak ternilai harganya. memang bisa juga hadir lewat surat, telepon, foto, atau faks. namun dengan berada di sampingnya, dapat berbagi perasaan, perhatian, dan kasih sayang secara lebih utuh dan intensif. dengan demikian, kualitas keha ..

webmaster@mymasjid.net.my